در این مقاله از سری مقالات فنیمان قصد داریم به شما همراهان گرامیبهترین زمان برای تعویض صفحه کلاچ خودرو را نشان بدهیم.در این مقاله به شما مواردی و عواملی را نشان میدهیم که با مشاهده انها باید متوجه بشوید که بهترین زمان تعویض صفحه کلاچ خودرو شما چه زمانی است.
هر خودرو از سیستمها و قطعات متنوعی تشکیل شده است از موتور گرفته تا پنجره، که هر کدام از اینها وظیفههای خاصی دارند و پرواضح است که عدم کارکرد مناسب هر کدام از آنها، در عملکرد کلی خودرو را مختل نموده و یا حداقل از حالت ایدهآل دور خواهد ساخت. یکی از این اجزا صفحه کلاچ است که نقش بسیار حیاتی در عملکرد خودرو ایفا مینماید.
توان تولیدشده در موتور برای آنکه منتج به حرکت خودروها شود باید به چرخها انتقال گردد ولیکن نکته مهم دیگری نیز وجود دارد و آن هم نحوه کنترل این توان و نیرو است. فرض کنید در حال رانندگی در خیابان هستید و به چراغ قرمز میرسید، حال برای توقف خودرو در اولین گام باید انتقال نیرو به چرخها را قطع نمایید که این کار از طریق کلاچ انجام میشود. در خودروهای دنده دستی، پدال کلاچ به صفحه کلاچ متصل میشود و هنگامیکه شما پای خود را بر روی پدال کلاچ قرار میدهید ارتباط بین صفحه و فلایویل قطع شده و در نتیجه نیروی موتور به جعبهدنده و چرخها نمیرسد؛ زمانی که پا را از روی کلاچ برمیدارید؛ ارتباط دوباره برقرارشده و میتوانید شروع به حرکت نمایید.
انواع کلاچها در 4 دسته بدون لغزش، یک طرفه، اصطحکاکی و هیدورلیکی قرار میگیرند.
دلایل خرابی کلاچ
مثل هر تجهیز دیگری، صفحه کلاچ نیز دارای مصائب و مشکلات خاصی است که در ادامه به دلایل خرابی آن میپردازیم.
1- استفاده پیوسته از کلاچ:
بسیاری از رانندگان مبتدی، برای آنکه کنترل بیشتری بر خودرو داشته همواره پا را بر روی پدال کلاچ نگه میدارند که این امر موجب استهلاک کلاچ خواهد شد. برای جلوگیری از این امر سعی نمایید بعد از تعویض دنده پا را از روی پدال کلاچ بردارید.
2-رانندگی زیاد در ترافیک:
کلاچ نقش عمدهای در رانندگی به هنگام ترافیک دارد و رانندگان اعم از مبتدی یا ماهر، پا را همواره بر روی کلاچ نگه میدارند تا به خودروهای جلویی برخورد ننمایند. این مورد نیز همانند مورد پیشین، منجر به افزایش استهلاک صفحه کلاچ گردد.
3- تعویض نادرست دنده:
اگر کلاسهای آموزش رانندگی جهت اخذ گواهینامه یادتان باشد، همواره مربیها بر فشردن کامل پدال کلاچ تا انتها تاکید داشتند؛ چراکه در غیر اینصورت به کلاچ آسیب خواهید رسید. شایان ذکر است عدم فشردن کامل پدال کلاچ و رها کردن کلاچ قبل از تعویض کامل دنده، علاوه بر کلاچ به سیستمهای دیگر نیز میتواند آسیب برساند که هزینههای گزافی را برای شما در پی خواهد داشت؛ پس به هنگام تعویض دنده تمام حواس خود را متمرکز آن کنید تا به درستی انجام شود.
4- شتاب زیاد:
شتاب بیش از حد از دیگر عواملی است که باعث افزایش استهلاک خودرو خواهد شد.
5- حرکت با دنده مناسب:
به هنگام رانندگی چه داخل شهر و چه خارج شهر، از دنده مناسب استفاده کنید، مخصوصا هنگامی که در سربالایی حرکت میکنید. در سربالاییهای شدید حتما از دنده 1 یا 2 استفاده نمایید چراکه فشار به خودرو، منجر به آسیب به سیستم کلاچ خواهد شد.
چنانچه موارد فوق را رعایت نکنید استهلاک کلاچ و تمام شدن صفحه کلاچ دور از انتظار نیست. تمام شدن صفحه کلاچ به علائمیهمراه است که در ادامه به آن میپردازیم.
عوامل تمام شدن صفحه کلاچ
1- جا نخوردن درست دنده:
جا نخوردن درست دنده، یکی از مواردی است که میتواند نشانگر تمام شدن صفحه کلاچ باشد. این موضوع مخصوصا در مورد دنده 1 و دنده عقب و در ترافیکهای سنگین شایعتر است.
2- سفت شدن پدال کلاچ:
پدال کلاچ در شرایط عادی دارای حالت ارتجاعی و فنری است. شایان ذکر است خارج شدن کلاچ از رگلاژ نیز میتواند منجر به سفت شدن کلاچ شود لذا حتما قبل از تعویض صفحه کلاچ، به یک مکانیک ماهر مراجعه نمایید تا این مورد را چک نماید.
3-تعویض به دنده سنگین در سربالایی:
چنانچه شیب سربالایی آنچنان تند نیست ولیکن خودروی شما شدیدا نیاز به دنده سنگین دارد؛ میتواند نشان از اتمام صفحه کلاچ باشد.
4- عدم تناسب سرعت و شتاب با گاز:
اگر خودرو شما زیاد گاز میخورد ولیکن افزایش سرعت و شتاب خودرو متناسب با میزان گاز نیست، میتواند ناشی از اتمام صفحه کلاچ باشد.
5- لرزش خودرو به هنگام شروع به حرکت:
به هنگام شروع حرکت هنگامیکه خودرو در دنده 1 قرار دارد اگر با رها نمودن کلاچ، اتاق خودرو به لرزه افتاد به احتمال زیاد صفحه کلاچ خودرو تمام شده است.
6- صدای جا زدن دندهها:
این امر نیز یکی از دیگر مواردی است که میتواند نشان از تمام شدن صفحه کلاچ باشد.
7- پرتاب پا به عقب به هنگام رها نمودن کلاچ:
همانطور که عنوان شد پدال کلاچ در شرایط عادی دارای حالت ارتجاعی است ولیکن با اتمام صفحه کلاچ، پا با سرعت بیشتری به عقب پرتاب میگردد.
موارد فوق از شایعترین علایمیبود که بیانگر اتمام صفحه کلاچ است و چنانچه تعویض صفحه کلاچ به موقع انجام نشود میتواند خسارات جبرانناپذیری را در پی داشته باشد. فارغ از مشاهده موارد فوق، بازدید صفحه کلاچ را فراموش نکنید. چنانچه رانندگی شما عمدتا در محیطهای شهری و با ترافیک بالا است، انتظار میرود بین 20 تا 40 هزار کیلومتر، صفحه کلاچ خودرو تمام شود لذا بازدید در این بازه را مد نظر قراردهید. اگر در جادههای برون شهری، اتوبان و … رانندگی میکنید این فاصله افزایش مییابد به طوریکه حدود 40 تا 80 هزار کیلومتر بازدید باید صورت پذیرد. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که علاوه بر ترافیک، شرایط رانندگی نیز بسیار مهم است و در همه حال سعی نمایید نه تنها هوای صفحه کلاچ بلکه هوای کل خودرو را داشته باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.